Польський король Владислав Ягайло і київський митрополит Кипріян: спроба церковної унії у XIV столітті - Любащенко, В. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Осмислено геополітичні процеси у Східній Європі у другій половині XIV ст., які зумовили церковно-партикулярні тенденції в Польсько-Литовській державі. Проаналізовано діяльність Київського митрополита Кипріяна, спрямовану на збереження єдності Київської церкви і водночас на скасування незалежності Галицької митрополії. Саме в контексті цих процесів і тенденцій розглянуто спробу проведення унійного церковного собору наприкінці XIV ст., ініційовану польським королем Владиславом ІІ Ягайлом і митрополитом Кипріяном.