Холм: етнокультурна специфіка міста новітньої доби, вплив на неї депортацій 40-х років ХХ століття - Кондрач, Я. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2012)
Проаналізовано етнокультурну специфіку українського населення Холма в період новітньої доби, вплив на неї депортаційних процесів 1944–1947 рр. Реконстструйовано етносоціальний портрет переселених холмщаків.