Між достовірним та уявним. Микола Костомаров як історик-художник - Ясь, О. (Український археографічний щорічник, 2010)
Висвітлюються джерельні пріоритети М. Костомарова як історика. Розглядається ідеал науковості М. Костомарова, зокрема обстоюється думка про його роздвоєність. Окреслюються сутнісні риси творчості М. Костомарова як ученого певного типу – історика-художника.