Революційність чи легалізм: проблема Зенона Пеленського, першого провідника ОУН на західноукраїнських землях - Кучерук, О. (Український археографічний щорічник, 2010)
У статті розглянуто процеси формування головних засад діяльності Організації Українських Націоналістів у період її становлення, зокрема боротьба двох позицій – “легалізму” як легального існування ОУН у формі політичної партії та “революційності”, тобто підпільної, конспіративної організації. Концепція “легалізму” викладена у листізверненні першого керівника ОУН на західноукраїнських землях З. Пеленського до голови Проводу українських націоналістів А. Мельника.