Геннадій Григорович Літаврін (1925–2009) - Гордієнко, Д. (Український археографічний щорічник, 2010)
6 листопада 2009 р. в Москві пішов з життя всесвітньо відомий російський візантиніст – академік Російської академії наук Геннадій Григорович Літаврін, з ім’ям якого пов’язаний розвиток як повоєнної радянської, так і сучасної російської візантиністики.