«Інструменталізована церква»: використання компартійною номенклатурою представників релігійних конфесій у збройній боротьбі на Західній Волині й Поліссі у 1940-х рр. - Жив’юк, А. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті розглядаються окремі аспекти провокаційного використання компартійною номенклатурою представників православного та католицького кліру на Західній Волині й Поліссі в 1940-х рр. Робиться висновок, що комуністична влада розглядала релігійні конфесії суто як інструмент утвердження тоталітарного режиму.