Влияние прерывистой нормобарической гипоксической тренировки на эритропоэтическую активность костного мозга и устойчивость к гипоксии - Левашов, М.И.; Сафонов, С.Л.; Чака, Е.Г. (Медична гідрологія та реабілітація, 2012)
В експериментах на 76 щурах-самцях лінії Вістар 3-, 6- і 9-місячного віку досліджували тривалий вплив переривчастої нормобаричної гіпоксії (ПНГ) на еритропоетичну активність кісткового мозку і стійкість щурів до гострої гіпобаричної гіпоксії У якості критеріїв еритропоетичної активності кісткового мозку використовували показники інтенсивності ретикулоцитоза та вмісту фетального гемоглобіну у периферичній крові до та після тренування ПНГ. Індивідуальну стійкість щурів до гіпоксії визначали за результатами тесту на час появи першого агонального вдиху при підйомі у барокамері на умовну висоту 12000 м н.р.м.