Карпатський геополітичний чинник 1938–1939 рр. у системі міжнародної дипломатії - Мандрик, М. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
«Українське питання» у вузькому розумінні — це питання про місце і роль українського чинника у внутрішньому житті держав, до складу яких входили українські землі, у широкому — це питання про умови і механізм возз’єднання українських земель та створення соборної незалежної України. У статті на основі неопублікованих матеріалів із зарубіжних та вітчизняних архівосховищ проаналізовано стратегічне значення Карпатської України у системі міжнародних відносин наприкінці 1930-х рр.