«Беріївська відлига» в УРСР (кінець 1938–1939 рр.): політичні аспекти - Васильєв, В. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті висвітлюються окремі аспекти функціонування політичних структур в УРСР, стосунки між ними після припинення масових репресивних акцій. Особливу увагу приділено зміцненню ролі компартії, відновленню кадрового контролю з боку місцевих партійних керівників над співробітниками органів держбезпеки. Доведено, що НКВС УРСР продовжував боротьбу проти українського національного руху.