Кенґірське повстання як прояв кризи радянської табірної системи - Бондарук, Л. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
Автор досліджує причини та перебіг Кенґірського повстання 1954 р. Жорстоко придушений, цей виступ став проявом кризи радянського табірного режиму, спричинивши реорганізацію виправно-трудової системи у СРСР.