Еміграція УНР на Волині в умовах першої радянізації (вересень 1939 – червень 1941 рр.) - Давидюк, Р. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2009)
У статті доводиться, що колишні діячі Української Народної Республіки були носіями національної ідеї, генератором українського політичного, культурно-освітнього, релігійного, кооперативного життя на Волині у міжвоєнний період. Поділяючи ідеї Симона Петлюри, частина з них схилялася до компромісів із польською адміністрацією. В умовах першої радянізації вони відразу опинилися під контролем нової влади. На основі аналізу документів зроблено висновок, що переслідування та репресії органів НКВС у 1939–1941 рр. призвели до цілковитої ліквідації власне уенерівського середовища в регіоні.