Принципи організації каталогу музичної крюкової рукописної книги - Клименко, Е. (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2007)
Стаття присвячена історико-кодикологічним дослідженням музичних крюкових рукописних книг. Проаналізовано й класифіковано існуючі описи богослужбових співочих рукописів. Спираючись на рукописні джерела з фондів Інституту рукопису БУВ та зарубіжний досвід описування співочих рукописів, запропоновано деталізовану схему опису з використанням методик, пов’язаних з кодикологічним, палеографічним та текстологічним дослідженням музичних рукописів. Структура опису відображає також специфіку співочих книг: їх типологію, фонетичні редакції текстів, види та особливості нотацій, розспіви та інші музичні особливості. Виявлено характерні особливості крюкових рукописних книг у різні періоди існування.