Влияние борсодержаших минеральных вод различной минерализации на водно-солевой обмен и функцию почек крыс - Бабов, К.Д.; Золотарева, Т.А.; Насибуллин, Б.А.; Гуща, С.Г. (Медична гідрологія та реабілітація, 2006)
На підставі експериментальних досліджень, що проведено на 60 білих безпородних самцях щурів, автори довели, що мінеральні води різного рівня мінералізації, але вміщуючи близькі кількості бору, впливають на водно-сольовий обмін та функцію нирок. При цьому автори встановили, що має місце зрушення вмісту іонів Na+ та K+ в біологічних рідинах та тканинах, зміни в об'ємі діурезу та рН сечі. Оскільки визначені зміни більш вірогідні під час застосування води з меншим рівнем мінералізації, автори виказали припущення, що біологічний ефект залежить не тільки від вмісту діючих чинників, а ще й від співвідношення мінералізація - концентрація мікроелементу.