Обґрунтування нормативності суспільного договору (критичний підхід) - Кабанець, Н.І. (Держава і право, 2011)
Обґрунтовується нормативне поняття суспільного договору в якості публічно- правового зобов' язання про створення суб'єкта публічного права та введення гарантій особистих прав; пропонується визначення цього поняття і формулюються деякі фундаментальні висновки щодо загальної нормативної теорії договору. Метод трансцендентальної критики використовується у формі доведення теореми нормативності суспільного договору.