Євреї в керівництві органів ДПУ–НКВС УСРР–УРСР у 1920–1930-х рр. - Шаповал, Ю.; Золотарьов, В. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2010)
Автори аналізують національний склад керівних органів ДПУ–НКВС УСРР–УРСР у вказаний період, доводячи, що високий відсоток євреїв в органах державної безпеки республіки не може бути однозначним доказом існування «єврейської змови».