Сучасні досягнення в галузі поліметинових барвників школи А.І.Кіпріанова - Іщенко, О.О.; Сломінський, Ю.Л.; Толмачов, О.І. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
Систематизовані та узагальнені основні напрямки досліджень школи А.І. Кіпріанова на сучасному етапі в галузі синтезу спектрально-люмінесцентних властивостей та прикладних застосувань поліметинових барвників. Проаналізовані закономірності, які зв'язують властивості електронно-несиметричних поліметинів, бісціанінів, мероціанінів. кетоціанінів, барвників з містковими угрупованнями в хромофорі, флуорофор-рецепторних сполук та поліметинів на основі хелатів бору з їх будовою та природою середовища, в тому числі полімерної матриці. Особлива увага приділена барвникам ближнього ІЧ-діапазону. Розглянуті шляхи дизайну гетероциклів і поліметинового ланцюга для направленого синтезу таких барвників.