“Действительно щедрый жертвователь на нужды народного образования” - Журавльова, Т.П. (Скарбниця української культури, 2004)
Особливе місце серед чернігівських меценатів кінця XIX - початку ХХ ст. посідає Іван Якович Дунін-Борковський (1832-1902), дворянин, багатий землевласник та володар фінансового капіталу. Величезні кошти жертвував він на розвиток народної освіти, на стипендії студентам вищих навчальних закладів. Саме йому зобов'язані здобуттям вищої освіти десятки й сотні молодих людей з небагатих родин, вихованці Чернігівського земського сирітського будинку що отримали путівку в життя на благодійницькі гроші.