Нові матеріали з історії чернігівських музеїв - Коваленко, О.; Ясновська, Л. (Скарбниця української культури, 2005)
Добірка документів, що публікуються нижче, складається з епістолярних пам’яток, виявлених в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, Центральному історичному архіві м. Москви та Відділі письмових джерел Державного історичного музею у Москві. Вони належать відомим діячам вітчизняної науки, які були так або інакше безпосередньо причетні до заснування й розбудови чернігівських музеїв на початку ХХ ст.