Вазодилатуючі ефекти N-(2-арил-4-тіокарбамоїл-1,3-оксазол-5-іл)-β-аланінів – специфічних інгібіторів протеїнкінази СК2 - Яковенко, І.Н.; Шабликін, О.В.; Козаченко, О.П.; Броварець, В.С. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2012)
Для ряду синтезованих N-(2-арил-4-тіокарбамоїл-1,3-оксазол-5-іл)-β-аланінів виявлений вазорелаксуючий ефект при дії на ізольовані каротидні артерії кроликів, що були попередньо скорочені агоністом α1-адренорецепторів фенілефрином. Показано, що найбільш суттєвий вазодилатуючий ефект проявили похідні оксазолу, ідентифіковані раніше як ефективні специфічні інгібітори протеїнкінази СК2. З огляду на літературні та отримані нами дані запропоновано можливий молекулярний механізм впливу СК2 на функціональну активність гладеньком'язових клітин судин.