Буденність насилля: долі вчительок-східнячок у Західній Україні в післявоєнний період - Петренко, О. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2011)
У статті на основі матеріалів Галузевого державного архіву Служби безпеки України, підпілля ОУН(Б) та УПА досліджується позиціонування прибулих зі Східної України жінок-учителів, які перебували під постійною увагою радянських спецслужб, і, водночас, зазнавали актів помсти/насилля з боку українських націоналістів.