Внутрішньо- та міжмолекулярні реакції гетероциклізації на основі 5-арил-2-(4-оксо-3,4-дигідро-2-хіназолініл)- та 5-арил-2-(1Н-бензімідазол-2-іл)-5-хлор-2,4-пентадієннітрилів - Вінтоняк, B.В.; Хиля, О.В.; Шишкін, О.В.; Зубатюк, Р.І.; Воловенко, Ю.М. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2008)
Дія третинних амінів на 5-арил-2-гетарил-5-хлор-2,4-пентадієннітрили спричиняє внутрішньомолекулярне нуклеофільне заміщення галогену NH-групою гетероциклу з утворенням продуктів циклізації. Взаємодія з первинними амінами приводить до міжмолекулярного нуклеофільного заміщення галогену з наступною нуклеофільною атакою аміногрупи по нітрильній групі, що приводить до утворення заміщених 1,2-дигідропіридин-2-імінів. У результаті взаємодії первинних амінів з 5-арил-2-(1Н-бензімідазол-2-іл)-5-хлор-214-пентадієннітрилами утворюються суміші продуктів внутрішньо- та міжмолекулярного нуклеофільного заміщення.