Нобелівська премія — 2012 (Вісник НАН України, 2012)
Нагородження лауреатів Нобелівської премії в галузі медицини, фізики, хімії, літератури та економіки, а також премії миру традиційно відбувається 10 грудня, в день смерті її засновника Альфреда Нобеля, у Стокгольмському концертному залі. Володарі нагороди отримують з рук короля Швеції Карла XVI Густава диплом, медаль і документ, що підтверджує присуджену грошову суму. Цього року розмір Нобелівської премії зменшився на 20% — з 10 до 8 млн шведських крон (1,5 і 1,1 млн доларів відповідно). Таке рішення було прийнято у червні 2012 р. на нараді ради директорів Нобелівського фонду. На думку керівництва фонду, такий захід зумовлений необхідністю підтримки фінансових резервів і допоможе уникнути скорочення капіталу організації в довгостроковій перспективі.