Рід Смоленських в історіографічному процесі середини ХІХ – першої третини ХХ ст.: популяризатори, методологи, козакознавці - Музичко, О. (Чорноморська минувшина, 2011)
У цій статті досліджено внесок роду Смоленських в історію української культури другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Розглянуто зв’язок між їх національними, громадськими та історичними поглядами і діяльністю. Представники роду діяли здебільшого на півдні України, зокрема, в Одесі. Вони сприяли дослідженню та популяризації історії українського козацтва.