Питання походження, сутності й історії козацтва в працях російського історика С.М.Соловйова - Новикова, Л. (Чорноморська минувшина, 2011)
У статті надано аналіз поглядів російського історика С. М. Соловйова на історію козацтва та українського козацтва, зокрема. Особлива увага приділяється інтерпретації у працях історика процесу формування козацтва, висвітленню дослідником політичної історії козаків, діяльності окремих гетьманів.