Еволюція українського мовлення в діалектному просторі - Коць-Григорчук, Л. (Українська мова, 2011)
Розглянуто існуючі підходи до сучасних лінґвографічних досліджень мови. Аналіз лінгвістичних карт ізоглос Атласу української мови виявив діалектну просторову конструкцію — діалектне утворення, що має своє ядро і свою периферію. Визначено два типи таких конструкцій, що виражають одну рису чи комплекс рис діалектного мовлення та площі їх поширення.