«Я вибрав свій складний і нелегкий шлях...» (до 100-річчя з дня народження академіка НАН України Ф.Д. Овчаренка) - Ульберг, З.Р.; Лебовка, М.І. (Вісник НАН України, 2013)
У лютому цього року наукова спільнота країни відзначила 100-річчя від дня народження видатного вченого в галузі колоїдної хімії, визначного громадського і політичного діяча, талановитого організатора науки, професора, лауреата Державної премії України в галузі науки й техніки, учасника Великої Вітчизняної війни академіка НАН України Федора Даниловича Овчаренка. Він створив усесвітньо відому наукову школу в галузі фізико-хімічної механіки і гідрофільності дисперсних систем, зробив значний внесок у розвиток нових напрямів колоїдно-хімічного матеріалознавства і хімічної технології, заснував Інститут колоїдної хімії і хімії води НАН України, а також Інститут біоколоїдної хімії НАН України, якому в 1998 р. було присвоєно його ім’я. Про життєвий шлях видатного вченого і його внесок у вітчизняну науку йдеться в пропонованій статті.