Вплив етнічних стереотипів на етнонаціональні взаємини в Україні (відображення в ЗМІ) - Шиприкевич, О. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті досліджується вплив етнічних стереотипів на етнонаціональні взаємини в Україні. Різнобачення конкретних історичних подій і постатей різними етносами пояснюється існуванням гетеростереотипів й автостереотипів як різновидів етнічних стереотипів. Простежується зміна автостереотипів та гетеростереотипів українців унаслідок нових історичних реалій в Україні. Наголошується на необхідності уважного вивчення стереотипів, оскільки вони впливають на внутрішню і зовнішню політику, на міжетнічні взаємини, на виникнення і розв’язання конфліктів у суспільстві.