Музичний інструмент у ритуалах: проблеми інтерпретації - Зінків, І. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У розвідці здійснено спробу ретроспективного аналізу ролі, функцій та семантики музичного інструмента як невід’ємного атрибута ритуалу. Дослідження здійснене в широких хронологічних межах – від доби палеоліту до реліктових сегментів, що збереглися в сучасних фольклорних традиціях різних етнічних середовищ Євразії. Виділено такі функції інструментів: 1) магічна; 2) охоронна; 3) медіативна (в обрядах перехідного та аграрного циклів); 4) релігійноідеологічна; 5) ініціальна; 6) дипломатична; 7) телепортативна; 8) маскувальна та інші.