Від «Vagine dentate» до «домашньої» версії «стахановства »: аспекти міфологічної гірничої справи - Матошевич, А. (Народна творчість та етнологія, 2011)
Глибинний видобуток руди, наскільки б широко її поклади не були географічно представлені, завжди і скрізь передбачав низку застережних заходів при її знаходженні та вилученні з надр землі. Тут простежується тісний зв’язок з тими віруваннями, коли людина залишає своє природне середовище і змінює його на невідоме, непередбачуване й дуже небезпечне, у якому намагається адаптуватися.