Модерація як умова успішної комунікації у віртуальному просторі - Нікіфорова, Є.Ю. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2012)
Статтю присвячено лінгвістичному дослідженню явища модерації у форумному просторі мережі. Керування комунікацією відбувається за допомогою модераторів, які є об'єктом комплексного лінгвістичного аналізу. У роботі визначено основні риси мовної особистості "Модератор" та проводиться прагматичний аналіз повідомлень модераторів. Аналізується зв'язок між якістю модерації та ефективністю комунікації. Описуються комунікативні стратегії та тактики модераторів.