Природна енергетична складова в метаноутворенні та розв'язанні газодинамічних явищ - Лукінов, В.В.; Пимоненко, Л.І.; Бурчак, О.В.; Суворов, Д.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто можливість перетворень викопної органіки під збуджуючим впливом зовнішніх чинників (тиск й температура) у процесі формування Донецького басейну. Наслідком дії геодинамічних факторів на вугілля є утворення метану, нагромадження вільної енергії та структуризація з'єднань, збагачених вуглецем в окремих найбільш тектонічно активних зонах. Енергетичний підхід до структурних трансформацій вугільної речовини може стати підставою для розробки нових методів прогнозу утворення викидонебезпечних зон і зон скупчень метану в масиві.