Функциональная морфология, сопряжение мембранных и метаболических функций у ядерных эритроцитов Scorpaena porcus P. в условиях экспериментальной гипоксии - Новицкая, В.Н.; Солдатов, А.А.; Парфенова, И.А. (Доповіді НАН України, 2011)
В умовах експерименту досліджено вплив гіпоксії на морфологію і метаболізм ядерних еритроцитів скорпени (Scorpaene porcus P.). Риб утримували при концентрації кисню у воді 1,7–1,8 мг/л (20% насичення) і температурі (15±1) °С протягом 40 діб. Встановлено, що гіпоксія викликає свелінг у ядерних еритроцитів скорпени. Це приводить до зниження питомої поверхні клітин і їхніх ядер на тлі збалансованого зниження мембранних і метаболічних функцій. Активність Na^+, K^+-АТФази і гексокінази зменшується при збереженні рівня АТФ і балансу одновалентних катіонів (Na^+, K^+) на мембрані клітин. Обговорюються механізми, що лежать в основі відзначених змін.