Індукція ефекту свідка в соматичних клітинах людини при дії рентгенівського опромінення in vitro в малих та високих дозах - Шеметун, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено радіаційно-індукований ефект свідка з використанням змішаної культури лімфоцитів крові людини та рентгенівського опромінення in vitro в дозах 0,25 та 1,00 Гр. Встановлено, що рівень аберацій хромосом у неопромінених лімфоцитах при культивуванні з опроміненими клітинами перевищував відповідну частоту хромосомних аберацій у контрольних змішаних культурах неопромінених лімфоцитів. Частота аберацій хромосом у клітинах-свідках зростала зі збільшенням дози опромінення суміжної популяції лімфоцитів за рахунок індукції хроматидних розривів.