Релятивистское приближение для определения положений минимумов дифференциальных сечений и точек полной спиновой поляризации процесса упругого рассеяния электронов на тяжелых атомах - Ремета, Е.Ю.; Келемен, В.И. (Доповіді НАН України, 2011)
Пропонується метод оптичного потенціалу для описання процесу потенціального пружного розсіювання електронів багатоелектронними атомами з релятивістською поправкою до обмінної взаємодії. Ця поправка також використовується при самоузгоджених розрахунках атомних характеристик та величини дипольної статичної поляризовності атома-мішені. Підхід базується на наближенні локальної густини теорії функціонала густини та застосовується для розрахунку енергій та кутів особливостей у диференціальних перерізах і функціях спінової поляризації — відповідно критичних мінімумів та точок повної (100%) поляризації — при розсіюванні електронів на атомах ртуті в широкій, 10–1500 еВ, області енергій зіткнень.