Вчення про богопізнання в інтелектуальному інтуїтивізмі Г.Флоровського - Христокін, Г. В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
В статті Г.Христокіна «Вчення про богопізнання в інтелектуальному інтуїтивізмі Г. Флоровського» досліджується теорія богопізнання представника неопатристичного об’єктивного ідеалізму Г. Флоровського. Аналізується його вчення про об’єкт, суб’єкт та процес богопізнання. З’ясовуються, що православний богослов використовує методологію інтелектуального інтуїтивізму. Для Флоровського об’єктом богопізнання виступає Бог, що діє в історії, Бог одкровення, а суб’єктом - людський розум, що інтуїтивно сприймає факти з‘яви Бога. Встановлюється, що на погляди православного богослова вплинули неокантіанська методологія “наук про дух” та феноменологія раннього Е. Гуссерля. Ключові слова: неопатристика, вчення про богопізнання, теогносія, неопатристичний інтелектуальний інтуїтивізм.