Набутки чину святого Василія Великого на Правобережній Україні в галузі книговидавництва та їх нищення російським самодержавством наприкінці ХVІІІ – в першій половині ХІХ ст. - Шеретюк, Р.М. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
УстаттіРусланиШеретюкдосліджено книговидавничу діяльність інтелектуального ядраУніатської церкви - Чину святогоВасиліяВеликого (ЧСВВ), вплив на неї геополітичних трансформацій, пов’язаних з поділамиПольщі, а також з’ясовано причини, механізми та наслідки поступової ліквідації василіанських видавничих осередків. Ключові слова: Уніатська церква, Чин святогоВасиліяВеликого, василіанські типографії, богослужбова література, цензура, Почаївська василіанська друкарня.