Трансформаційні процеси Чину св. Василія Великого: від Добромильської реформи до наших днів - Стоцький, Я.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті Ярослава Стоцького “Трансформаційні процеси Чину св. Василія Великого: від Добромильської реформи до наших днів” досліджуються періоди занепаду і розквіту Галицької провінції ЧСВВ із останньої чвертіХІХст. – до першого десятиліття ХХІ ст., на які вплинули: наслідки йосифінських реформ ХVІІІ ст., ліквідація греко-католицизму іВасиліянського Чину російськимцаризмом уХІХст. на Правобережній Україні, відродження Чину у ході Добромильської реформи, людські і матеріальні втрати провінції під часПершої світової війни, відновлення василіянського життя у міжвоєнні роки, заборона комуністичним режимом діяльності УГКЦ в радянський період, ренесанс Галицької провінції оо. Василіян наприкінці ХХ ст. – на початкуХХІ ст.