Зміни в релігійній мережі юдейських громад України (1944-1948 рр.) - Гура, О.А. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті О. Гури “Зміни в релігійній мережі юдейських громад України (1944-1948 рр.)” розглядається трансформація мережі юдейських громад в Україні у 1944-1948 роках. Аналізується політика радянської влади щодо юдейської конфесії та визначається становище її громад в Україні. Автор досліджує тактику радянського керівництва щодо юдаїзму у післявоєнний період, визначає наслідки антирелігійної кампанії тих років, форми боротьби з релігійністю. Ключові слова: юдеї, громада, репресії, законодавство про культи, конфесія, Уповноважений Ради у справах релігійних культів, віруючі, клір, державна реєстрація, міньяни.