Аутекологія видів і сортів Hemerocallis L. (розвиток генеративної сфери) в умовах техногенного забруднення - Гришко, В.М.; Чипиляк, Т.Ф. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено вплив техногенного забруднення на розвиток представників роду Hemerocallis L. Встановлені особливості аутекології лілійнику за різного рівня забруднення полягають у тому, що вегетацію рослини розпочинають раніше, ніж у контролі, тоді як цвітіння настає пізніше і проходить у значно коротші строки (до 14 діб), що узгоджується зі зменшенням продуктивності квітування лілійнику. Проте культивари істотно не втрачають декоративних якостей, а тому їх доцільно використовувати для озеленення різних функціональних зон підприємств гірничорудної промисловості. Вперше охарактеризовано ультраструктуру пилку H. lilioasphodelus і H. middendorffii. Дія забруднення на формування чоловічого гаметофіта лілійнику призводить до зменшення довжини пилкових зерен (до 13%) та збільшення кількості стерильного пилку (до 16%), що істотніше виявляється у H. lilioasphodellus. Показано можливість використання зазначених показників для біоіндикації рівня забруднення довкілля.