Влияние магнитного изотопа магния-25 на пострадиационное восстановление клеток Saccharomyces cerevisiae - Гродзинский, Д.М.; Евстюхина, Т.А.; Кольтовер, В.К.; Королев, В.Г.; Кутлахмедов, Ю.А. (Доповіді НАН України, 2011)
З трьох стабільних ізотопів магнію, ^24Mg, ^25Mg та ^26Mg (природне співвідношення приблизно 79, 10 та 11% відповідно), тільки ^25Mg є магнітним ізотопом (має ядерний спін I=5/2), тоді як ^24Mg і ^26Mg — немагнітні ізотопи (ядерний спін I=0). Показано, що магнітний ізотоп ^25Mg у порівнянні з немагнітним ізотопом ^24Mg ефективніше сприяє відновленню клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae після опромінення короткохвильовим ультрафіолетовим світлом. Таким чином, вперше у світі виявлено магнітний ізотопний ефект у радіаційній біології. Отримані результати свідчать про принципову можливість створення радіопротекторів на основі сполук стабільного магнітного ізотопу магнію.