Мусульманська загроза: ілюзія чи реальність? - Колодний, А.М. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Характерною особливістю функціонування ісламу в наш час є все більша його глобалізація і політизація, зростання впливів на суспільне життя багатьох країн його ортодоксальних спільнот. В статті А.Колодного «Мусульманська загроза: ілюзія чи реальність?» розкривається характер протікання означених процесів не тільки у світовому контексті, а й на українських теренах. При цьому автор доводить, що причини з’яви і поширення т.зв. мусульманського екстремізму слід шукати не в ісламі, а в зовнішніх щодо нього чинниках. Ключові слова: іслам, ісламський екстремізм,. мусульманський світ, халіфат, кримськотатарський народ, ДУМК.