Ісламські процеси в Російській Федерації: уроки для України - Арістова, А. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті А.Арістової «Ісламські процеси в російській Федерації: уроки для України» узагальнюються провідні тенденції розвитку мусульманської умми в Росії, висвітлюються їх аналогії із процесами, що перебігають в українському суспільстві, та визначаються актуальні для українських реалій шляхи оптимізації державно-релігійних відносин. Ключові слова: мусульманська умма, політизація ісламу, внутрішньо- ісламські суперечності, ісламофобія, державно-конфесійні відносини.