Історико-політичний підтекст та ідеологічне підґрунтя процесів. ісламізації та демократизації в сучасному Ірані - Семчинський, К. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті К.Семчинського «Історико-політичний контекст та ідеологічне підґрунтя процесів ісламізації та демократизації в сучасному Ірані» досліджується історико-політичний контекст та релігійно-правове обґрунтування ідеологічних трансформацій, які мали на меті утвердити легітимність теократичного та авторитарного правління в ісламській республіці. На основі дослідження першоджерел ісламської релігії, постулатів шиїзму, історії виникнення віри в Махді та теологічних дискусій щодо розділення держави і релігії в ісламі, автор припускає можливість переосмислення політико-релігійної доктрини в ісламській шиїтській державі. Ключові слова: Іран, іранська революція, шиїтська держава, доктрина Махді, релігійна влада, демократичні цінності.