Місце ідеологеми «Москва – Третій Рим» у філософії всеєдності В.Соловйова - Галіченко, М.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
Стаття Галіченка Максима Володимировича «Місце ідеологеми «Москва – Третій Рим» у філософії всеєдності В.С. Соловйова» присвячена дослідженню поглядів В. С. Соловйова на можливість реалізації ідеологеми «Москва – Третій Рим» через побудову світової теократії та досягнення єднання християнських церков. Автор доводить, що ідеологема «Москва – Третій Рим» посідає важливе місце в філософській спадщині В. С. Соловйова. Орієнтація на втілення зазначеної ідеологеми в майбутньому та спроба окреслення механізмів її практичної реалізації дозволяють засвідчувати самобутність рецепції В. С. Соловйова в контексті російської філософської традиції. Ключові слова: ідеологема, теократія, есхатологія, месіанізм, імперія.