Алгоритмический подход к исследованию моделей многоскоростных систем с очередями - Чи Сон Ким; Пономаренко, Л.А.; Меликов, А.З. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Досліджуються моделі багатошвидкісних систем, в яких обслуговуються вузькосмугові (n-вимоги) і широкосмугові (w-вимоги) вимоги. Обслуговування n-вимоги здійснюється за допомогою одного каналу, а для обслуговування w-вимоги потрібно одночасно m > 1 каналів. За відсутності необхідної кількості вільних каналів w-вимоги приєднуються до черги, а n-вимоги не буферуються й приймаються лише тоді, коли кількість вільних каналів системи перевищує деяке порогове значення. Пропонується алгоритмічній підхід до розрахунку показників якості обслуговування різнотипних вимог у таких системах. Наводяться результати числових експериментів.