Оценивание многофакторных рисков в условиях концептуальной неопределенности - Панкратова, Н.Д.; Недашковская, Н.И. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Запропоновано інструментарій для оцінювання багатофакторних ризиків в процесі функціонування інноваційної системи технологічного передбачення. Розроблено модифіковану методику BOCR методу аналізу ієрархій (МАІ), яка дозволяє: інтегрувати оцінювання ризику непрогнозованих ситуацій та форс-мажорного ризику в загальну структуру прийняття рішень за допомогою МАІ поряд з оцінюванням факторів доходів, витрат і можливостей кожного альтернативного варіанту рішень обробляти експертні оцінки у вигляді нечітких відношень переваг враховувати часовий параметр, коли фактори і альтернативи рішень можуть коригуватися чи принципово змінюватися на протязі деякого часового інтервалу. Розроблено систему показників оцінювання ризику суб’єктивності експертної інформації (інформаційний ризик) при різних варіантах формування експертних оцінок.