Один подход к решению нелинейных задач оптимизации с ограничениями - Лаптин, Ю.П. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Розглянуто підхід до зведення задачі опуклого програмування з обмеженнями до задачі безумовної оптимізації. Вважається заданою початкова точка, що належить внутрішності допустимої множини. Еквівалентна задача безумовної оптимізації формується таким чином, що градієнти (субградієнти) і значення функцій початкової задачі обчислюються лише в точках допустимої множини. Досліджено властивості запроваджених функцій. Формулюються умови, за яких задача безумовної оптимізації є опуклою. Отримані результати можуть бути корисними при розробці алгоритмів розв’язання оптимізаційних задач з обмеженнями.