Формирование минимальных d-сепараторов в системе зависимостей - Балабанов, А.С. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Виходячи з критерію d-сепарації та ациклічності орграфу моделі, виведено низку правил, які допомагають знаходити мінімальні d-сепаратори в АОГ-моделях залежностей. Правила дозволяють прискорено ідентифікувати наявність або відсутність ребер моделі. При цьому правила використовують тільки безумовну незалежність та умовну незалежність першого рангу. Сформульовано версії припущення каузальної неоманливості, які обґрунтовують застосування цих правил для виведення скелету моделі зі статистичних даних.