Морфологические аспекты участия тучных клеток в формировании общего адаптационного синдрома - Арташян, О.С.; Юшков, Б.Г.; Храмцова, Ю.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Реакція тучних клітин на стрес багато в чому визначається гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової віссю ендокринної системи. При дії стрес-фактора відбувається її активація, що тягне за собою підвищений синтез гормонів наднирників, які впливають на функціональну активність тучних клітин, посилюючи їх дегрануляцію в тканинах. В адаптивних реакціях тучних клітин при дії екстремального фактора важливе місце займає міграція клітин з кісткового мозку і тимуса в периферичні органи і тканини.