Зависимость состояния системы моноксида азота у самцов-крыс линии SHR от уровня гликемии - Ганчева, О.В.; Самойленко, Н.Ю.; Мельникова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експерименті вивчені особливості стану системи моноксиду азоту у щурів лінії SHR. Показано, що у щурів зі спонтанною гіпертензією спостерігаються зміни в системі, які залежать від рівня базальної глікемії. Встановлено, що в процесі прогресування порушень вуглеводного й жирового обмінів відбувається збільшення вмісту стабільних метаболітів NO у плазмі й гомогенатах підшлункової залози із збільшенням активність ферменту NO-синтази.